lørdag den 2. februar 2008

Phutball

Når man trækker sit google-trawl gennem internettes store mystiske binære dyb, dukker der ind i mellem nogle pudsige ting op, som - set med filoball'ske øjne - er interessante.
En sådan ting er den engelske matematiker John Conway's opfindelse PHUTBALL.
Phutball (forkortelse af philosopher's football) er et brætspil, som spilles af to spillere. I denne forklaring kaldes de to spillere hhv. Rød og Blå.

Phutball spilles på et gitter bestående af 15 lodrette og 19 vandrette streger. Brikkerne placeres på skæringspunkterne i gitteret.

Der bruges én hvid brik (bolden) og så så mange sorte brikker (mænd), som der er brug for i det enkelte spil.

De 15 lodrette streger - fra venstre mod højre - kaldes a, b, c, d, e, f, g, h, j, k, l, m, n, o, og p (altså med i'et udeladt), og de vandrette kaldes - fra bund til top set fra Rød's perspektiv - 1 til 19.

Da der ikke findes nogen fabriksfremstillede spilleplader til dette spil, må du have fat i karton, lineal og tushpen og selv lave en. Brikkerne fra dam-spillet kan sagtens bruges til bold og mænd. Der skal blot være nok sorte at tage af.

Spillet går ud på - ved hjælp af mændenes placering - at flytte bolden hen på eller over modstanderens baglinie. Rød spiller scorer på linie 19 , medens Blå spiller scorer på linie 1. Ender bolden sin bane på en af disse linier eller i "felterne" bag linierne, er der scoret.

En bold kan imidlertid godt foretage et spring hen ad en baglinie, hoppe over en eller flere mænd og - via endnu en eller flere mænd - ind på pladen igen, uden at der af den grund er scoret mål. Bolden må blot ikke standse på linien. Det afgøres altsammen af mændenes placering, og hvilken spiller der sidder med forhånd.

Ved spillets start placeres bolden på skæringspunktet H10, som er spillepladens midterpunkt. Dog kan en spiller tildeles et handicap - i så tilfælde placeres bolden efter aftale på et punkt tættere på denne spillers baglinie.

Spillerne skiftes til at have et træk. Et træk er enten: at tilføje en mand til et hvilket som helst frit punkt på pladen, eller: at flytte bolden = at springe.
Spilleren, som har trækket, SKAL ikke springe. Det er en mulighed, ikke et krav.

Der er ingen forskel på de mænd, som spilles af Rød, og de mænd som spilles af Blå. Det gælder kun om - ved hjælp af mændene - at få bolden ned på eller over modspillerens baglinie.

Bolden kan flyttes eller 'springe', når der står en mand på et af de otte punkter umiddelbart ved siden af det punkt hvor bolden befinder sig. Når man springer, flyttes bolden hen over den mand - eller de mænd (stående i lige linie) - til det første frie punkt umiddelbart derefter. En mand må kun overspringes en gang. De mænd, bolden er sprunget hen over, fjernes fra spillepladen, inden næste træk udføres.

Bolden kan flyttes såvel vertikalt, horisontalt. som diagonalt. Man kan skifte retning op til flere gange i samme spring. Retningsskiftet skal blot ske via et frit punkt og derfra hen over nærmeste mand - eller mænd (stående i lige linie) - til et frit punkt umiddelbart bagved. Springet slutter, når det ikke kan forlænges mere.

Diagrammet her til højre illustrerer et spring.

• Rød flytter bolden fra K6-G9-G11-J11.
• Mændene på J7-H8-G10 og H11 flyttes.
• Et spring med rækkefølgen K6-G9-J9-G7 ville ikke have været lovligt, da man dermed ville have sprunget over manden på H8 to gange.

Har du lyst til at prøve at spille PHUTBALL med det samme?! Klik her og spil mod din computer. Det er dog en (tror jeg) tidlig version af spillet. Det kaldes her ConwayGo, og spillepladen er en del streger bredere end de 15 Phutball-pladen er. Men princippet og reglerne er de samme. Spillet er Java-baseret.

SuperNico nævnte forleden, at han overvejer at indbyde til en lille skak-turnering på hans og Trines landsted her til sommer. Det lyder som en fantastisk god ide. Jeg tillader mig hermed - aller ydmygst - at forslå, at vi kunne tage en Phutball turnering i stedet. Hvad siger du, Nicolai? Hvad siger I andre? Smid en kommentar!

Illustrationer [Kilde]: http://www.answers.com/topic/phutball
Klik og find uddybende materiale.

3 kommentarer:

Mr. President sagde ...

Keld du er, som alid, fuld af alle tiders go´e ideer!

Jeg er også med på phutball til Nicos fest!

Bud Spencer sagde ...

Øv hvor vi savner klubben her på Østerbro... Det går nu ellers derudad med 110 i timen...
Gad godt være med til jeres bagjul men det bliver der desværre ikke tid til.

Keld! Jeg skal nok snart begynde at skrive indlæg igen. I promise!

De bedste hilsner

Anders aka Bomberen Buddy

Keldprof sagde ...

Hej, Anders!

Hvor er det fedt at høre fra dig! Vi havde en fortræffelig bagjul's komsammen. Det ville have været perfekt, hvis du også havde været der. Det var lidt af et snapse-orgie. Jeg fik for meget....☹... og gik 'død'! Ikke særlig flatterende... men sådan kan det gå.
Dejligt med dit løfte om at smide et indlæg i ny og næ. Lad os få et lille indblik i jeres nye tilværelse. Håber I trives med de '110 i timen'.

Jeg skal hilse fra alle dine venner i filosofisk fodbold.

Kh Keld